DRONE OPNAMES MET DE INSPIRE 3

INSPIRE 3 DRONE TEST

PRFESSIONELE DRONE OPNAMES MET DE DJI INSPIRE 3 MET ZENMUSE X9 CAMERA

Inmiddels vliegen wij de de Inspire 3 voor een groot deel van onze producties. Onze gecertificeerde DJI Inspire 3 drone teams maken de mooiste luchtopnames in 8K resolutie voor commercials en bedrijfsfilms met drone opnames. Dit doen wij in Nederland maar ook op andere plekken in de wereld. Wij zijn volledig Europees gecertificeerd en mogen ook nabij Schiphol, in Amsterdam en Rotterdam met onze Inspire 3 vliegen. Meer informatie over onze drone opnames met de DJI Inspire 3 lees je op onze drone service pagina of neem voor meer informatie direct contact met ons op via onze  contact pagina

"WIJ VLOGEN de Inspire 3 VOOR DIE OP DE MARKT WAS"

Eind 2022 werden wij bij Kiwi Aerial Shots benaderd of wij de Nederlandse luchtopnames voor een Amazone serie wilden uitvoeren. Één van onze vragen vooraf is altijd welke camera de productie wil vliegen. Onze ARRI Alexa, een RED of DJI camera? Het ging om een DJI camera maar of op de vraag of ze dit met de Zenmuse X5s of Zenmuse X7 wilden doen kwam geen duidelijk antwoord. Na veel contact over de locaties, de shotlist en een recce met de lokale fixer, werd uiteindelijk telefonisch bevestigd dat we de drone opnames met de nieuwe DJI Inspire 3 en Zenmuse X9 camera zouden gaan uitvoeren. 

De productie besloeg meerdere draaidagen en gaf ons goed de tijd om deze nieuwste professionele DJI drone uitvoerig aan de tand te voelen. Let wel, het ging hier nog om een testmodel dat wij vlogen. De drone was immers nog niet op de markt, en er is dus zeker een kans dat er bij de Inspire 3 die zo dadelijk te verkrijgen is er toch weer dingen anders zijn.

NEEM CONTACT OP VOOR DRONE OPNAMES MET DE DJI INSPIRE 3

Je kan ons altijd mailen of bellen met al je vragen over de mogelijkheden van de Inspire 3. Onze contactgegevens vind je in de footer van deze site of op onze contactpagina. Je kan ook eenvoudig een bericht sturen via het contactformulier en we komen vandaag nog bij je terug!

INSPIRE 3 SPECS

We kunnen in deze blogpost wel ingaan op de productie zelf, de drone shots die we moesten maken en de Amazon serie waarvoor de opnames waren maar van dat laatste mogen we voorlopig nog niks delen en uiteindelijk lees je dit vooral om meer te leren over de DJI Inspire 3, so let’s go!

De DJI Inspire 3, voor de leek wellicht niet eens een heel andere drone dan de Inspire 2 maar zodra je deze van dichterbij gaat bekijken zie je dat eigenlijk alles anders is aan de Inspire 3. Deze DJI drone is groter, de propellors zijn inklapbaar, hij staat in een andere hoek dan de Inspire 2 en de camera die eronder hangt is een stuk groter. Deze nieuwe camera is de Zenmuse X9 van DJI, later meer hierover. De accu’s die op de nieuwe Inspire 3 gaan zijn helaas niet de vertrouwde TB50 die tot voorhen op de Inspire 2 gebruikt worden en ook een relatief veel gebruikte standaard in de rest van de filmproductie geworden zijn.  Ook de SSD geheugen kaarten van de Inspire 3 zijn nieuw ten opzichte van de Inspire 2 evenals de controlers. Heel veel veranderingen dus. Het enige wat wel gebleven is zijn de lenzen die op de Zenmuse X9 geplaatst kunnen worden. Dit zijn dezelfde als die op de Zenmuse X7 kunnen. De 16mm lens dekt de sensor niet uit en zal dus komen te vervallen.

DJI TRANSMISSION

Wat mooi is aan de nieuwe inspire 3 is dat deze naadloos samenwerkt met DJI transmission. Zo kunnen kan de klant altijd makkelijk meekijken op een eigen DJI Transmission scherm. Of deze mogelijkheid nog extra kosten met zich mee zal brengen is niet duidelijk. Misschien dat hier nog aanvullende licenties voor moeten worden aangeschaft. 

PILOT controler

Tijdens de testfase vlogen wij met de de DJI plus remote van de Matrice 30. Deze remote heeft een lange batterijduur en een mooi helder scherm. Ideaal om hier de FPV feed van de drone op weer te geven en op een externe monitor de camera feed door te zetten. Verder zit er een functie in de remote waarmee je de besturing van de drone met een knop kunt overdragen aan een andere operator. Dit geeft de mogelijkheid voor lange afstandsvluchten terwijl je de drone wel in Line Of Sight vliegt.  De FPV camera lijkt erg op die van de DJI AVATA FPV drone. De camera heeft een hoge kwaliteit en geeft zelf ’s nachts een hele goede referentie door voor de piloot. 

Een andere handige functie was dat je al het andere vliegverkeer dat in de buurt vloog live in je fpv feed kon zien. Met de ADS-B sensor word rond elk vliegtuig een vierkantje geplaatst met daaronder de afstand die deze heeft tot de piloot. Dit geeft de piloot goed beeld van wat er “in de buurt” vliegt. Tijdens onze shoot kon echter de afstand waarbinnen deze informatie van vliegverkeer wordt weergegeven niet worden ingesteld en zagen wij dus ook vliegtuigen op meer dan 200km afstand. Iets dat de functie dan weer heel verwarrend maakt.

INSPIRE 3 VLIEGTIJD EN VLIEGEIGENSCHAPPEN

De vliegtijd van de DJI Inspire 3 was duidelijk langer dan die van de oude Inspire 2. Erg handig bij onze producties maar het was vooral ook de MTOW (Maximum take Off Weight) van de Inspire 3 die rond de 8kg lag die er interessant is. Wat ook opvallend was is dat de Inspire 3 een stuk stiller is dan de Inspire 2. Dit zal deels te maken hebben met de iets grotere motoren en de max MTOW van 8kg. Tijdens de vluchten met de X9 camera werd deze natuurlijk bij lange na niet benaderdAan de onderkant van de Inspire 3  zaten aansluitingen voor sensoren zoals een lidar. Of deze in het productiemodel zullen worden meegenomen is niet duidelijk. Een mooie functie die we helaas niet hebben kunnen testen is het opnemen van de vluchtlijn van de drone. Deze vlucht kan na het eenmalig uitvoeren en opnemen exact opnieuw afgelegd worden met de mogelijkheid tot het versnellen of vertragen van de vlucht. Dit geeft mogelijkheden voor het opnemen van VFX plates maar ook voor time-lapses die bijvoorbeeld een langere periode beslaan. 

Na enkele vluchten te hebben gemaakt met de Inspire 3 werd het wel duidelijk dat de vliegeigenschappen van de drone nog niet helemaal gefinetuned waren voor de testfase. De drone bleef prima op zijn plaats maar voelde af en toe wat “losjes” in de aansturing en PID tuning. Dit zal tijdens de release waarschijnlijk geheel anders zijn.

DJI ZENMUSE X9

Tijdens de shoot vlogen wij met een DJI Zenmuse X9 air camera. Deze (test) camera had een Sony sensor met dual iso en was compatible met de lenzen van de Zenmuse X7 (24-35-50mm). De sensor van de X9 heeft een veel betere gevoeligheid waardoor ook de nachtshots die we maakten echt goed uit de verf kwamen, zelfs met f2.8 lenzen. We hoorden op onze shoot in januari over een andere camera die later nog zou uitkomen waarbij er meer lens opties zouden zijn. Dit was echter nog onduidelijk. We vermoeden dat het voor DJI moeilijk is om dit “carefree” te maken omdat het balanceren van de camera + lens in de lucht essentiëler is dan bijvoorbeeld op de Ronin 4d en er dus snel trillingen in het systeem kunnen komen.

KIWI AERIAL SHOTS EINDOORDEEL OVER DE INSPIRE 3

Wij kijken erg uit naar de nieuwe DJI Inspire 3, Vooral de goede FPV camera, de X9 en het betere bereik zijn grote voordelen voor de professionele drone bedrijven als ons. Voor het echt pushen van de Inspire 3 moeten we deze toch wel langere tijd vliegen en in verschillende condities testen. Zo hebben wij met de Inspire 2 ook in 8bft+ gevlogen zonder problemen. Dit is iets wat de inspire 3 nog moet bewijzen. Ondanks de nog niet geheel ‘getunde’ vliegeigenschappen was de Inspire 3 wel een stuk stabieler dan zijn voorganger de Inspire 2. Meer zoals een DJI Mavic 3 pro. Dit is echt een grote sprong voorwaarts. We kennen allemaal de schommelende Inspire 2 bij geringe wind. Ook de software leek allemaal goed te werken tijdens de tests al was deze duidelijk nog in Beta fase. Al met al is de DJI Inspire 3 een welkome verbetering van de DJI Inspire 2! 

BELANGRIJKSTE SPECS VAN DE DJI INSPIRE 3

De DJI Inspire 3 is duidelijk ontworpen voor professionele videoproducties. Veel van de functies van de nieuwe inspire 3 zijn vooral relevant voor de piloot, maar onderstaand een opsomming die belangrijk zijn voor Regie, de DoP en productie van onze shoots: 

  • Zenmuse X9-8K Air camera met fullframe 35mm beeldsensor voor video’s in 8K RAW-resolutie (8192×4320) Dynamisch bereik van 14+ stops. 
  • Dual native ISO technologie voor meer details in situaties met weinig licht (EI 800-4000 EI 200-6400) 
  • CinemaDNG en ProRes RAW ondersteuning 
  • Videokwaliteit: 8K/75fps ProRes RAW en 8K/25fps CinemaDNG
  • Fotoresolutie: 8192 x 5456 pixels in JPG en DNG RAW 
  • Maximaal 28 minuten vliegtijd en een topsnelheid van 94 km/u 
  • Intelligente vliegmodi, zoals Waypoint Pro en Spotlight Pro om exacte vluchtlijnen in te plannen 
 
Meer uitgebreide specs en details kan je vinden op de DJI Inspire 3 pagina

OPZOEK NAAR EEN INSPIRE 3 DRONE TEAM NEEM CONTACT OP!

Kiwi Aerial Shots is een volledig Europees gecertificeerd drone bedrijf voor cinematografische luchtopnames. Wij zijn in te zetten voor filmproducties met verschillende drones en setups. Van de grotere heavy-lift drones voor camera’s als onze ARRI Alexa of RED tot en met de DJI Inspire 2 met X7 camera en hopelijk snel ook de DJI Inspire 3 met een Zenmuse X9.  Neem contact op via de contactpagina of bel ons via het nummer in de footer van deze website. 

Contactformulier