DRONE FAQ AT KIWI AERIAL SHOTS

Veelgestelde vragen over onze drone services

Bij Kiwi Aerial shots krijgen we iedere dag aanvragen voor onze drone services. Hierbij komen regelmatig dezelfde vragen langs die we op deze pagina zullen proberen te beantwoorden. Mocht je nog andere vragen hebben gericht op jouw specifieke drone productie, neem dan direct contact met ons op via onderstaand contactgegevens of onze contact pagina.

  • WIND

Dat hangt er uiteraard vanaf hoe slecht het weer is. Veel wind is een factor waar onze drones goed mee om kunnen gaan. Windkracht 5 staat voor een windkracht van maximaal 38KM per uur. Aangezien onze drones tot zo’n 90KM per uur kunnen vliegen kunnen we bij windkracht 5 dus nog prima de lucht in.

  • REGEN

Regen is een lastige factor voor de drone. Niet eens zozeer doordat de drone nat wordt maar meer doordat er druppels op de lens komen die het beeld onwerkbaar maken.

  • CAMERA OPERATOR

Onze Inspire drone kan in principe met een camera door één persoon bestuurd worden. Echter de mooiste shots komen vaak voort uit de meer technische vluchtlijnen en gimball bewegingen. Hierbij zal de piloot zich volledig op het besturen van de drone moeten richten. Ook als er wat meer obstakels in het gebied aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld bomen is het belangrijk dat de piloot ten alle tijden de drone direct in het oog heeft en zich zodoende niet kan bezig houden met de instellingen en het kader van de camera. In deze gevallen zetten we dus ook een extra camera operator in.

  • OBSERVATOR

In sommige laagvlieg-gebieden in Nederland is het verplicht een observator bij de dronevlucht te betrekken. Deze houd constant het luchtruim in de gaten om te kijken of er geen ander luchtverkeer in de buurt van de drone komt. De piloot kan zodoende zorgeloos zijn of haar vlucht uitvoeren.

De Nederlandse drone regelgeving is er één die constant aangepast wordt. Toch zijn er enkele basis regels die op dit moment vrij vast staan. Ook zijn er verschillende regels voor particulier en zakelijk gebruik van drones. Zakelijk zijn er vervolgens variaties in de regels met drones van onder en boven de 4KG respectievelijk ROC-light en ROC genoemd. Lees meer over de specifieke regels van drones op onze Drone regelgeving blog pagina.

Het vliegen met een drone is zeker niet overal in Nederland toegestaan. Binnen de zogenoemde CTR zones is het bijvoorbeeld uitgesloten om met een drone opnames te maken. Dit heeft vaak te maken met een vliegveld dat in de buurt ligt of een helikopter platform bijvoorbeeld van een traumahelikopter bij een ziekenhuis. Bekijk hier de kaart van Nederland met toegewezen CTR zones.  Neem contact met ons op als het gebied waar je wilt filmen toch binnen een CTR zone ligt, wij kunnen altijd contact opnemen met de desbetreffende luchtvaart instantie en toestemming vragen voor een dronevlucht.

Bij aankomst op locatie neemt de voorbereiding tot de eerste vlucht de meeste tijd in beslag. Zo’n 15 á 20 minuten. De drone moet uit de case gehaald worden, opgebouwd, alle camera instellingen moeten worden ingesteld en afhankelijk van de laatste shoot locatie moet de drone gekalibreerd worden. Als er verder geen recce is geweest zullen we ook nog een risico inschatting op locatie moeten maken. 

Tussen de vluchten door zal er enkel een batterij of lens wissel plaatsvinden. Dit neemt maximaal 5 minuten in beslag.

Onze Inspire drones kunnen zo’n 15 á 20 minuten op eenzelfde acculading vliegen. Daarna komt deze onder de 20% en zullen we een accuwissel inzetten.  Wij nemen altijd meerdere accu sets mee en zorgen voor stroom op locatie. Zodoende kunnen we blijven doorladen en een onbeperkt aantal vlieguren aanbieden. 

Bij Kiwi rekenen we vier en acht uur op locatie voor respectievelijk een halve en hele draaidag. Daarbij komen voor ons nog de pre- en post-productie van de shoot waardoor het totaal op 10 uur per shoot zal uitkomen. Laat het van te voren weten als er extra draai uren op locatie nodig zijn. Zodoende kunnen wij er rekening mee houden. Het kan zijn dat we hier extra voor rekenen maar dit laten we uiteraard van te voren weten.

Kiwi Aerial Shots bestaat inmiddels 8 jaar als drone luchtopname bedrijf. Het bedrijf is in eerste instantie opgericht door Kim Hoogervortst en Willem de Groot, Kim en Willem a.k.a. KIWI. Geen spannende Nieuw Zeelandse roots maar gewoon twee Nederlandse gasten.. Inmiddels is Willem al een aantal jaar niet meer werkzaam bij Kiwi maar de naam is gebleven: Kiwi Aerial Shots