's nachts drone
opnames LATEN maken

GECERTIFICEERDE DRONE VLUCHTEN IN HET DONKER

NEEM CONTACT OP VOOR VOLLEDIG GECERTIFICEERDE nachtvluchten
met drones

Laat het ons weten als je opzoek bent naar een volledig gecertificeerd drone bedrijf dat drone vluchten na zonsondergang mag uitvoeren. Wij hebben de certificaten en ervaring en denken graag mee over de mogelijkheden om ’s nachts de beste drone opnames te maken. Je kan ons altijd direct bellen voor vragen of bekijk eerst eens de rest van onze website voor meer informatie over onze drones, portfolio en services.

KIWI BLOGPOST: NACHTVLUCHTEN

’s Nachts vliegen met een drone is in Nederland enkel toegestaan door gecertificeerde drone bedrijven als de onze. Ook konden nachtvluchten voorheen enkel worden uitgevoerd met een tijdelijke nachtontheffing van IL&T, de Inspiectie Leefomgeving &  Transport. Deze aanvraag koste enkele werkdagen en zo was het lastig om last-minute drone producties ’s nachts uit te voeren. Wij van Kiwi Aerial Shots hebben nu een langlopende nachtontheffing waardoor wij ten alle tijden ’s nachts drone vluchten mogen uitvoeren. Lees in dit artikel meer over de zogenaamde UDP regelgeving en wat er komt kijken bij het uitvoeren drone vluchten na zonsondergang.

Specific gecertificeerd Nederlands drone team

WETGEVING nachtvluchten

De wetgeving om ’s nachts met drones te mogen vliegen heet de ontheffing voor drone vluchten buiten UDP. De afkorting UDP staat hier voor ‘Uniform Daylight Period’, de algemene daglicht periode. Deze daglichtperiode staat voor 15 minuten voor zonsopkomst en 15 minuten na zonsondergang waarbinnen een reguliere dronevlucht mag worden uitgevoerd. Het vliegen van een drone buiten deze periode is dus in de basis niet toegestaan in Nederland mits je een nachtelijke drone ontheffing hebt. Deze ontheffing bestaat nu in een eenmalige korte nachtontheffing en een doorlopende nachtontheffing. 

Beide ontheffingen zijn in Nederland alleen te verkrijgen door gecertificeerde drone bedrijven met een EASA exploitatievergunning. In de EASA regelgeving gaat het hier om de categorie Specific waarbinnen deze ontheffing verkregen kan worden. Deze langlopende ontheffing kan verkregen worden door een speciaal hoofdstuk toe te voegen aan het operationeel handboek dat gecertificeerde drone bedrijven hebben. In dit hoofdstuk moet de complete werkwijze van nachtvluchten met drones worden beschreven om zo het IL&T te laten zien dat de risico’s van het uitvoeren van een nachtvlucht geminimaliseerd wordt. Zo moet er een uitgebreide risicoanalyse geschreven worden waarin alle mitigerende maatregelen benoemd worden. Deze is gericht op drie belangrijkste onderdelen van een drone missie: Mens, organisatie en machine. Dus welke risico’s zijn er voor ieder van deze drie en wat zijn de maatregelen die genomen kunnen worden om deze risico’s te verminderen. Enkele voorbeelden:

DE DRONEPILOOT (mens)

Bij mens gaat het om de mitigerende maatregelen voor de drone piloot. Zo moet de piloot bekend zijn met de gevolgen van nachtblindheid en hoe hiermee om te gaan tijdens het uitvoeren van een drone vlucht in het donker. Ook moet de drone piloot kennis van zaken hebben wat betreft de verlichting  op andere luchtvaarttuigen.

DE DRONE (mACHINE)

De Machine is in dit geval de drone en deze moet onder andere uitgerust worden speciale nachtvlucht verlichting zodat de oriëntatie van de drone ten alle tijden duidelijk is voor de drone piloot. Ook moet de drone voorzien zijn van een licht aan de bovenkant van de drone zodat deze voor andere luchtvaarttuigen goed zichtbaar is

het drone bedrijf (organisatie)

Bij de Organisatie gaat het om zaken die je als drone bedrijf moet organiseren om alle risico’s van een nachtvlucht te minimaliseren. Een voorbeeld hiervan is een recce oftewel een locatie bezichtiging. Dit locatie bezoek moet overdag met daglicht uitgevoerd worden zodat het luchtruim waarin de drone vlucht plaats zal vinden goed te scannen is op eventuele obstakels als kabels, takken waar je ’s nachts niet met de drone tegenaan wilt vliegen.

Al deze informatie over nachtvluchten met drones is terug te vinden op de IL&T website op de pagina ‘Vliegen buiten de Uniforme daglicht periode, UDP.

Video afspelen

Nachtelijke drone opnames door Kiwi Aerial Shots bij de lancering van de playstation 5

WERKWIJZE NACHTVLUCHTEN

Ook wij van kiwi Aerial Shots hebben dus een compleet eigen werkwijze opgesteld voor het ’s nachts uitvoeren van drone vluchten. Deze werkwijze is wettelijk goedgekeurd en gecertificeerd is door het IL&T. Iedereen binnen ons drone bedrijf Kiwi Aerial Shots is bekend met onze werkwijze om ’s nachts veilig drone vluchten uit te voeren. Ook hebben al onze gecertificeerde drone piloten een interne training behaald waarin zij hebben laten zien ook ’s nachts drone vluchten veilig uit te kunnen voeren. Verder werken wij bij een nachtelijke drone productie met lichtgevende pilonnen om de landingsplek van de drone aan te duiden, werkt het drone team met lichtgevende hesjes en mag het beeldscherm van de gecertificeerde drone piloot bijvoorbeeld niet te licht staan afgesteld om verblinding te voorkomen. 

Wat betreft de omgeving zal er bij een drone vlucht die ’s nachts wordt uitgevoerd ingeschat moeten worden of er geluidsoverlast zal plaatsvinden. Bijvoorbeeld waneer de drone vlucht in de stad nabij huizen of appartementen plaatsvind. Als dit het geval is zullen de bewoners geïnformeerd moeten worden zodat zij van de drone vlucht afweten. Ook zal er bekeken moeten worden of (lokale) autoriteiten op de hoogte gebracht moeten worden. Bij een haven moet bijvoorbeeld de Havenmeester van de drone vlucht weten en wanneer we in de stad s’ nachts met een drone willen vliegen zal de lokale politie ingelicht moeten worden. 

Ook zullen we samen met de opdrachtgever zoals een productiehuis een veiligheidsanalyse opstellen voor de dronevlucht en met alle crew op locatie een speciale pre-flight ‘breefing’ doornemen zodat iedereen op de hoogte is van de risico’s van een drone vlucht in het donker. 

Drone vluchten en nachtopnames

nachtelijke DRONE services

De reden om ’s nachts met een drone te vliegen kan verschillend zijn. Bij ons van Kiwi Aerial Shots gaat het voornamelijk om drone opnames voor een video-productie van een film, commercial of bedrijfsvideo. Deze drone opnames kunnen wij ’s nachts met verschillende drones uitvoeren, afhankelijk van het type camera waarmee gevlogen moet worden. Zo vliegen wij de DJI X7 camera, maar ook de grotere Alta X drones voor RED en ARRI ALEXA camera setups. Naast deze drone opnames bieden wij ook onze Drone lighting systeem aan. Dit is een zogenaamde heavy-lift drone met een zelfgebouwde LED lamp van 1800W. Deze enorm felle LED lamp kunnen wij onder onze drone vliegen om zo unieke licht- en schaduweffecten te creëeren. Dit licht effect is logischerwijs het beste zichtbaar als het compleet donker is buiten en dus moeten we na zonsondergang vliegen en is onze langlopende nachtontheffing voor drone vluchten inmiddels onmisbaar. 

portfolio drone nachtopnames

Bekijk hieronder een selectie van enkele drone opnames die we ’s nachts hebben uitgevoerd. Dit zijn drone producties met camera’s als de ARRI Alexa en drone-lighting producties met onze 1800W LED lamp. Meer portfolio materiaal van ons vind je op onze Drone portfolio pagina.

Drone opnames snachts
Video afspelen

NEEM CONTACT OP VOOR NACHTopnames MET DRONES

Neem contact met ons op als je ’s nachts drone opnames wilt laten maken. Wij vertellen je graag meer over wat de mogelijkheden zijn van nachtvluchten aan de hand van jullie specifieke wensen. Of het nou gaat om drone opnames met een van onze drones met een ARRI, RED of DJI camera of om een dronevlucht met onze 1800W LED lamp, wij kunnen de nachtelijke drone productie verzorgen.