Begin maart (2018) kregen we met Kiwi de opdracht om drone shots te draaien voor een commercial van power tool fabrikant DeWALT. De productie was in handen van het gerenommeerde productiehuis McCANN UK onder leiding van creative producer Evie Branka. Eind maart is de shoot uiteindelijk geschoten op de Oosterscheldekering in Zeeland. Om hier te mogen filmen met onze drones hadden we speciale toestemming van Rijkswaterstaat nodig en moest het hele productieteam eerst een veiligheidsexamen afleggen om overal op de kering te mogen filmen.
Het verhaal dat DeWALT wil vertellen is het verhaal van Stefan Korteland. Een vaste ingenieur op de Oosterschelde die iedere dag zwaar en groots werk verzet en dat enkel kan bereiken dankzij de power tools van DeWALT. Het mooie was dat Stefan ook echt dagelijks op de Oosterschelde werkt en een ‘gestreet caste’ acteur was. Drie dagen lang liet hij ons zien waar hij dagelijks zijn klussen uitvoert en hebben we hem met de hele productie gevolgd en zijn werkzaamheden vastgelegd.
De locatie van de shoot was de Oosterscheldekering in Zeeland. Een geweldig mooie ‘barrier’ met veel Nederlandse geschiedenis en de juiste rauwe context die DeWALT zoekt om hun doelgroep aan te spreken. Om hier met drones te mogen filmen stonden we in nauw contact met Rijkswaterstaat. Zo hadden we van te voren een kennismakingsgesprek en kregen we een heldere briefing over waar we wel en niet met onze drones mochten vliegen. Stefan werkt met zijn tools vaak op nauwe krappe plekken langs de pilaren van de kering die enkel in beeld te brengen waren met drone shots vanaf de zee. Hier kregen wij speciale toestemming voor. Ook de windmolens rondom de Oosterschelde waren een belangrijk onderdeel van de sfeer die McCANN wilde neerzetten en komen dus ook terug in de establishing shots die we hebben gedraaid.
Voor de shoot zelf stonden de donderdag en vrijdag ingepland. Het hele team arriveerde echter al op maandagavond omdat we dinsdag ochtend vroeg een recce zouden hebben inclusief een spoedcursus met examen. Je mag bepaalde delen van de Oosterschelde namelijk alleen betreden als je op de hoogte bent van alle veiligheidsmaatregelen. De cursus bestond uit een oersaaie video van 45 min. Je kent ze wel, zo’n overheids instructievideo uit 1990 met ontelbaar veel herhaling, ontzettend repetitive achtergrondmuziek en slechte acteurs die noodsituaties acteren bij prachtige ‘niets aan de hand’ omstandigheden. Vervolgens kregen we een examen waarbij je niet meer dan drie fouten mocht maken van de 12 meerkeuzevragen. Nadat iedereen geslaagd was mochten we met onze acteur Stefan mee en op de beveiligde locaties van de Oosterschelde komen. Helm op, vest aan en go!
Na het examen en de recce van de eerste dag stonden we op donderdag om 05:00 naast ons bed. Stefan zou in zijn gloednieuwe bestelbus aan komen rijden over de Oosterschelde wat wij bij zonsopkomst moesten vastleggen. Een super mooie locatie met fantastisch licht en mooie contouren van de windmolens en de pijlers van de Oosterschelde. Na deze shots ging Stefan één van de pijlers binnen waar hij enkele werkzaamheden met de Power Tools moest uitvoeren. Dit is vooral door de rest van het team gefilmd. Later, toen Stefan in zijn lift aan de buitenkant net boven het snel stromende water van de Oosterscheldekering moest werken konden wij met onze Inspire 2 drone in actie komen. Naast de verschillende shots die we van Stefan in actie konden schieten hebben we ook veel establishing drone shots gedraaid van de kering zelf, de windmolens en de wegen rondom de Oosterschelde. Zoals ook aan de Shotlist cover te zien is waren vooral de zonsopkomst en ondergang belangrijke momenten voor de drone shots.
De drone waarmee we deze productie hebben gedraaid is onze Inspire 2 met X5s camera. Hierbij habben we 6 accu sets bij ons en doordat we in onze Kiwi bus stroom hebben kunnen we tussen de shots door ook altijd eens bijladen voor extra vliegtijd. Naast de drone waarmee we vliegen brachten we een extra Inspire 2 en X5s camera mee als back up. Dit om te voorkomen dat de hele productie vastloopt mocht zich een onvoorziene situatie voordoen. De lenzen waarmee we hebben geschoten verschillen van een 30mm lens voor de wijde shots langs de pilaren tot en met een 200mm lens voor de meer close-up shots van Stefan op de pijler.
Lees meer over de drones en camera’s waarmee we bij Kiwi werken op onze techniek pagina.
Wil je meer informatie over de drone services die we met Kiwi Aerial Shots aanbieden dan kan dat via onderstaande contactgegevens of het contactformulier op de contactpagine. Verder kan je op onze site uiteraard meer informatie vinden over ons team, ons portfolio, over de apparatuur waarmee we werken op onze techniek pagina.